Nu är vi på gång

Medan resten av faniljen är på allsång på Möja och kanske sjunger en Tomas Ledin-låt så får en annan nöja sig med att känna sig nöjd med dagen. Först liten tripp till Obs! med farmor och därpå montera ihop en byggställning. Se´n ringde äntligen Schenker och sa att de skulle köra ut fönstren imorgon eller att jag fick hämta fönstren idag (de hade ringt på f.m. men då missade jag precis och inte gick det att ringa tillbaka och komma överens om hämtning, nä, de skulle ringa igen). Då blev det att åka till Spånga och hämta. Väl hemma var det bara att börja riva takfot och litelite eternit längst ner vid sockeln. Medan jag höll på kom snickare Johan och vi kunde börja förstärkningen. För att komma åt lite bättre blev det i ny familjemedlem i maskinparken, en motorsåg, efter en tur till lokala maskinleverantören. Det tar ju alltid lite tid i början innan man kommit fram till hur man ska göra men se´n gick det fort .Efter att ha kommit överens om allt sådant så började jag kapa lite bräder och reglar med motorsågen och Johan tog kap-/gersågen och sågade till reglar.


Tyvärr blev föntren kvar på släpet i byggivern, men jag känner inte för att lyfta av 86kg fönster just nu, det får bli morgondagens problem, eller, rättare sagt, lösning.


Vändpunkt

Idag kom alltså första virkeslasset som just nu ligger tryggt under presenning. Imorgon kommer snickare och ska börja sätta reglar. Till det vill de ha en byggställning, vilket är lätt att förstå eftersom stegar sällan kan stå lika stadigt och behöver flyttas hela tiden. Vi funderade på att hyra men kom fram till att det förmodligen är mer ekonomiskt att köpa och se´n sälja på Blocket.  Ska ställningen finnas på plats hela tiden under fasadarbeten som förstärkning, hängrännor och målning blir det ett antal sköna tusenlappar för nå´t som bara används lite då och då. Man får räkna med ca 100.- per dag i hyra så alternativet är att frakta fram och tillbaka allteftersom arbetet fortskrider, men det blir ändå några tusenlappar i hyra och vi fick tag på en bra ställning för 3 500.- +ev. hjul.

Men nu när detta är på plats känns det definitivt att vändpunkten är nådd.



För övrigt är radiatorerna som satt på övervåning numera förpassade till avdelningen för metallskrot. En tur till tippen och lite annat har också hört till dagens höjdpunkter.

Före - Efter

Efter en mycket trevlig helg i skärgården är det dags för ett inlägg igen. Vi hade glömt ett minneskort på landet där det fanns lite bilder på hur det såg ut innan tigersåg och kofot fått göra sitt, alltså följer här lite bilder på förändring. Känns helt klart att vi kommit en bra bit på väg och att tidsplanen hålls med marginal. Imorgon kommer första virkesleveransen, vi börjar alltså gå från destruktion (även om en del återstår) mot konstruktion....

Före


Efter


Före


Efter


Och lite bilder från utsidan som kan jämföras med de i marginalerna.

Dans på logen ikväll?

Eva har gjort ett otroligt arbete med att röja bråte (som jag får köra till tippen). Nu skulle man kunna ta sig en svängom utan spiktrampskor där. Att komma åt det sista att riva kommer att bli en ren fröjd.
 

Samtidigt i en annan del av vinden ser man att det är rätt dammigt fortfarande, men det är bara jag som leter efter värmerör. Det är alltså inte skräp på linsen eller snö i luften som blixten reflekterar.



Efter att ha sågat upp hål i vindens brädgolv och grävt djupt i mineralull och sågspån hittades så småningom rören och till min stora glädje fanns det även avstängningskranar. Förmodligen har de från början gått att komma åt från pannrummet under, (som verkar ha fått nytt undertak genom åren). Så ett tips är att gräva djupare och följa rörens hela längd så kan den som söker finna...



Inte världens mest bekväma arbetsställning men det var väl värt mödan trots kliande armar och svettig andningsmask.

Ännu en vanlig dag....

..med damm, rivning, vändor till tippen. Det går framåt, mer takstolar kommer fram, vi har börjat riva badrummet, vattnet är avstängt och handfat, toalett och badkar åkte ut idag. Kaklet måste knackas ner så vi får fram reglarna, det är lite tidsödande men, men det kommer att gå.





Bakom badrumsväggen finns bl.a. en skorsten, som ska bort, men en annan dag...


Tur att vi bara två små väggar som är kaklade.

Ett av alla roliga urklipp som kommer fram när vi river de äldsta delarna.
Vi har inte hittat något exakt datum, men december 1962 har vi hittat på några ställen.
Så det var väl då första ommålningen gjordes.

Glada barn blir tomma hål

Idag blev det ett par turer till tippen. Helt otroligt egentligen att dessa tunna väggar kan fylla upp hela ytan när de rivits. Vi hade tänkt att riva och spara det rivna för att sedan såga upp ett hål i väggen och slänga ned  bråten i en liten container. Men det går inte, vi måste rensa efterhand. Själva rivningsarbetet går vidare men har kommit till den "äldsta" delen av vinden. Vi har hittat filtar som ljuddämpande isolering och en mängd olika material att sätta på väggar, tidningspapper, porösa fiberplattor, gips och diverse olika virkeskvaliteter förutom alla dessa spikar....Inte helt lätt att riva..
Eva har fortsatt med sitt flitiga lastande av bråte och plock av små eternitbitar och hallon, men det är en betydligt godare historia. Ack så tråkigt (inte hallonen, för nu får jag dem med glass och kaffe) men.....

Nåväl, väggen där barnens porträtt så sött skickat sina leenden mot oss när vi gått upp på övervåningen är nu ett minne blott. Väggen är borta och det gapar ett stort svart hål mot taket.


Nästan alla elkablar är borta och nu är badrummet nästa rum att förinta. Ska strax gå upp och stänga av vattnet för att kunna ta bort tvättstället.





Stora rivningsdagen och mögel

Idag gick Håkan igång med tigersågen på allvar. Jag pillade vidare med eldosor och sladdar, rev innertaket i trappen som kom ner med en väldigt brak, samt lastade första släppet med gullfiber. Vi beslutade att vi skulle börja frakta bort gullfiber till tippen, då det tar alltför mycket plats, rivningsberget bara växer och det är svårt att ta sig fram på övervåningen. Nu är innerväggarna mot framsidan i stort sett nermejade och när de sista sektionerna innertak kom bort, fick vi se mögel, vilket vi misstänkt tidigare, i allafall visste vi om fukt problem. Det är ju en anledning till varför det är så bra att vi har beslutat att göra taklyftet.


Ett genombrott...

Lite våld...

Dagens rivning och vitt mögel.

...men sen lade jag på lite till. Imorgon går första turen till tippen med gullfiber.

Kalldusch, eternit och elkablar

Dagen började med en kalldusch, på grund av stök och bök på utsidan igår. Givaren till vårt värmesystem hade fått sig en törn och gått sönder. Fast vi har varit försiktiga, så hade ett kontaktdon lossnat, käre maken fick ägna lång tid på förmiddagen att hitta felet och att löda fast kontaktdonet igen.

På eftermiddagen drog Håkan ut de sista spikarna och tog bort den sista eterniten, som nu är ett minne blott. Nu återstår det att vid några få tillfällen att dra på sig rymddräkten för att köra bort all eternit, men det återkommer vi till...



Jag ägnade denna strålande soliga dag att vara på vår allt mer rivna övervåning (numera vind), för att skruva ner sista lamporna, väggkontaker och eluttag. Dagens viktigaste tips, dra ur proppen, vilket jag gjorde redan dagen innan. Sedan satt och kröp jag på krypvinden och drog bort elkablar och skruvade bort diverse kontakter och lampor. En hel hink blev full, med allt jox. Svettigt och varmt, värmen hjälpte jag till med att skapa med att ha en bygglampa som sällskap, plus en radio, tråkigt jobb och då hjälper det att sjunga lite :-)

Lunchpaus i trädgården, med lite meditation, (försöker ta lite stunder då och då varje dag) viktigt att vila ögonen på någon som är vackrare än all bråte.
Varsågod, för era ögon också ;-)






Sedan blev det kväll och vi plastade in vårt hus, som 'Mat-Tina' , så att huset ska hålla sig fräscht.



Spik och spök

Ca fyrahundra rostiga fyrstumsspikar har idag lämnat vårt hus.



Valde att ta bort dem innan jag tog eterniten eftersom de annars gör att den spricker onödigt mycket.

Lite eternit fick också ge vika så nu ser entrén tämligen provisorisk ut.



Ett litet kuriosa i sammahanget var att huset första ägare gjorde sig påmind. Den lilla skylten satt ovanför ringklockan under teglet, prydligt fastspikad i eterniten.



Annars började dagen med de sista turerna tegel, nu återstår bara lite murbruk. Tre vänder till tippen blev det totalt idag.

Allt tegel (nästan) borta

Efter några dagar i skärgården kom vi hem idag på eftermiddagen. Då kunde vi inte acceptera att det fanns tegel kvar på huset (där det inte ska vara kvar, alltså), det hade inte försvunnit av sig själv....
Det var bara att hämta kofot och stege. Någon timme senare var det borta och ett av de sista tegelsäpen lastat, så imorgon blir det ett par turer till tippen och teglet ett minne blott



Se´n får vädret avgöra vad vi gör mer imorgon. Det lutar åt att dra ut alla spikar som teglet var murat i för att sedan plocka eternit. Alternativ vid regn är riva innerväggar på vinden.

Virus och murgröna

Idag blev det lite sen rivningsstart. Sonen fick ett virus när han spelade handboll i Göteborg och hostar så att huset skakar, så han fick ledigt förutom från disken. Och familjens damer har rymt till Linköping. Se´n blev datorn smittad (av samma virus?) med ominstallationer osv. som följd. Efter en tur till tippen och med farmor till Obs! så var det dags att klippa gräsmattan, den började se ut som en slåtteräng.
Se´n kunde jag ta fram kofoten och ge mig på sista väggen. Teglet satt ju lite bättre än på de andra väggarna eftersom det här inte fanns isolering mellan tegel och eternit. Med lite ny teknik, mer noggrannhet var man sätter kofoten och bända lite mer än bara bryta, gick det ganska bra. Helt plötsligt hade jag nått murgrönan och entrétaket.



Så det var det bara att ta fram verktygen, denna gång sekatör, hylsnyckel och skruvdragare. Hur kan man sätta ett skärmtak med 15-20 skruvar och lyckas välja över 10 olika dimensioner på skruv och mutter? Jag är imponerad!
Nåväl, tak och belysning kom ner och murgrönan fick sig en rejäl omgång också.



All murgröna behövs dock inte tas bort. V har en murad vägg i hörnet som inte behöver förstärkas så där kommer den bara behöva kapas ner en bit.

Oförutsedda händelser

Det har ju gått ett par da´r se´n sist, men vi har inte varit helt overksamma. Visserligen var vi ute i skärgården i helgen, men det har blivit lite kvällsjobb och hela dagen igår. En liten överraskning kom redan i torsdags då bilen slocknade, Bränslepumpen på V70 flexifuel har uppenbarligen likheter med oss människor, går inte bra att gå på sprit i högsommarvärme. Men lånebilen passar ju vårt projekt ännu bättre. 


Nu är, i princip, allt nedtaget tegel och murbruk kört till tippen. Även sovrummet har fått sig en duvning till efter att vi tömt övervåningen helt (förutom badrummet). Detta har bl.a. inneburit att vi inte kommit åt internet förrän idag igen. Det tar lite tid att flytta teleledningar etc.



Idag har det varit besök från http://takvaningar.se/ för mätning för konstruktionsritningarna, hittills har vi ju bara haft bygglovshandlingarna, som jag kom på att de har vi ju inte visat förr.



I samband med detta konstaterade vi också, som vi misstänkt ett tag, att det fanns två "grunder", en ursprunglig och en som gjutits i samband med att teglet kom upp. Det kan ju tyckas vara stadigt och bra men det var ju inte så roligt att den yttre är lite högre än betongplattan innanför. Så det blir till att bila för att få in förstärkningsreglarna. Ytterligare ett bevis på att det är bra att ha börjat i god tid.




Berättelsen om hur ett femtiotalshus byter skepnad när den gamla inredda vinden byts ut mot en en riktig övervåning.
I september 2009 planeras själva lyftet men vägen dit är lång. Förhoppningsvis är våra kroppar inte ledbrutna då, utan smärta och vältrimmade.