All isolering uppe...

...nåja, ännu inte på sin slutgiltiga plats. Däremot har Micke och Eva, som var lediga från skola respektive jobb idag, lyft upp det sista. Man kan undra hur allt ska få plats i väggar och tak. Eva har dessutom städat pallar och plast på tomten, satt upp isolering i snedtaket och sågat stödreglar för väggips,


kontrollmätt...


och sedan har jag haft färdiga bitar att sätta på plats. Ytterligare luftläkt blev det med, när hon ändå var i sågtagen. Ventilationskanaler från duschrummet på nedervåningen har också börjat komma på plats.


Isolerande

Jag jobbade igår och när jag kom hem var Eva i princip klar med gavlarna. Hon hade även lyckats väcka sonen som lastade upp två pallar isolering. Så idag var det bara att fortsätta. Men först skulle det ju komma en kille med lastbil och hämta virke. Han kom, men tyvärr satte han ganska snart foten på en spik, men ska komma tillbaka i veckan. Han vill i alla fall ha mycket av det gamla taket. Se´n var det en sväng till tippen och inhandlande av lite kompletterande isolering samt lite detaljfix på taket.

Tillbaka till isoleringen, ena långsidans kattvind och randisolering är snart klar.


Även trapphålet från nedervåningen har blivit uppiffat så det blir lite lättare att "öppna" och "stänga"


Trots alla helgens vedermödor är vi dock tvungna att inse att vi lär få hålla på med isolering ett tag till


...Jo, det är en del kvar.... även två pallar ute. Men vi är helt klart på god väg.


Isoleringsarbeten

Nu har det inte blivit mycket bloggande....vardagskvällarna denna veckan har ägnats till att såga reglar till luftspalt och spikat upp skivor, med andra ord, förberedelser inför leveransen av isoleringen.



Igår fredag hade jag semester för att ägna mig åt leveransen av isolering, den kom kvart över sju, perfekt för då var jag fri att planera dagen och inte behöva gå och vänta, det är ingenting för en otålig typ som jag. :-)



5 pallar med isolering lastades av, nu på fredag morgon finns det "bara" fyra kvar. Igår var jag flitig och lastade upp 20 balar för egen kraft. Först en liten tur med skottkärran, sedan upp på byggställningen med balen, sedan klättrade jag upp på byggställningen och lyfte dem vidare in genom ballkongöppningen och ner igen osv. Igår kväll var jag lite trött i ryggen, idag känns det bara i armarna.



Jaha, det var gårdagsförmiddagen, (mitt på dagen en tur till affären, kom hem med 5 matkassar) eftermiddagen och kvällen isolerades första lagret färdigt i båda gavlarna. När Håkan kom hem var jag färdig med första gaveln och med sig hade han en kniv till att såga isoleringen med, verklig skillnad att använda en kniv som är anpassad till den här typen av arbete, så den andra gaveln kändes som den blev färdig med en väldig fart.



Nu på morgonen var det ett par här och hämtade rivningsvirke och imorgon kommer några med en lastbil, hoppas de får med sig det mesta av vårt gamla tak.
Nej, nu ska jag väcka sonen för tredje gången, som har lovat att langa upp mer isolering med mig, Håkan jobbar denna lördagen, likaså dottern.


Fri sikt

Äntligen är vi av med byggställningen. Visserligen skulle den behövas till en del av plåtjobbet på kuporna, men främst stod den i vägen för vindskivor och en del takpannor. Nu kommer vi dessutom åt att börja fixa med fasaden på nedervåningen.Vi tänker ta hit en skylift så vi kan göra allt takjobb på en gång när vädret tillåter och vi kan få hit en "plåtis". Men, som sagt, byggställningen är borta och vi kan se mycket bättre hur huset kommer att bli (man får tänka bort presenningar och annan täckning).









Blocket.se

Det blir inte så mycket bloggande just nu. Det beror mest på att det just nu inte finns så mycket nytt som gör sig bra på bild. Takfotsnät och -brädor, luftläkt, undanplockade eternitsäckar, inlastat virke är inte speciellt fotogeniskt. Det får bli en bild på det vi kommer tillbringa en del tid vid framöver, sågbordet.



Blocket.se? Jo, det är ett utmärkt sätt att slippa åka till tippen. En annons och folk kommer med glädje och hämtar takpannor, tegel och även rivningsvirke och plåt. Pannorna och teglet är redan slut men virket tar nog lite tid. Vi kan också konstatera att boende i Vallentuna läser Blocket och tycker om att hämta, hittills är minst 75% därifrån.


Tack för blommorna, mamma och pappa!

Här kommer en bild på de fina blommorna, som blombudet kom med i måndags när jag fyllde år. Stackars blombud, han undrade nog vad han hade kommit till för ställe. Han fick passera en virkeshög med presenning och gå mellan en hög med gamla eternitplattor och en byggställning. Ingen utelampa har vi vid ytterdörren och ingen ringklocka. I mörket vid 19-tiden bankade det på dörren. Jag öppnade dörren, med en knuff, då dörren har slagit sig lite. Blombudet blev nog rädd, för han räckte över blommorna med en väldig fart utan att säga någonting.
Jag sa, med lite ironi i rösten: Visst bor vi fint! Blombudet svarade: Jaa, men det blir nog fint när det blir färdigt.


Äntligen,äntligen klara med takpannorna....

...visst, är vi inte helt, helt färdiga med takpannorna, nu är det ialla fall tätt och vi slipper dra upp presseningar mer. Gårdagen bjöd på ett soligt och jämnt väder, ingen blåst och ingen regn som hindrade oss. Håkan arbetade på förmiddagen på en mässa och åkte sedan ut till skärgården för att dra upp lilla båten och Annie följde med ut för att fotografera (som vanligt :-)och givetvis för att hjälpa till med båten). Micke bar och langade och bar och langade. Jag spikade och bar takpannor och satt på taket och tog mot lass efter lass, totalt 120 langade Micke upp högst upp på taket och 13 nockpannor.

Det som är kvar att göra är, få dit de få takpannor som inte har gått att lägga dit pga en byggställning som inte byggdes upp enligt våra önskemål. Tre-fyra stolpar på byggställningen som är ivägen för att få dit några takpannor. Sedan har vi lite pannor som ska kapas, bl a runt takkuporna. Lite mer läkt ska också spikas upp runt det blivande hålet för skorsten, men det stora tunga jobbet är klart. Två veckor tog det, alltså vi hade 2 hela dagar, 2 halva dagar (avbrott pga av regn och blåst) och några timmar då och då på kvällarna.


Regn och hagel

Det utlovade vädret i morse inbjöd till sovmorgon, vilket det också blev. Se´n började det klarna upp och vi gick ut och täckte av med målsättningen att lägga pannor förbi takkupan med balkongdörrarna. Men höstväder är höstväder och efter att ha kommit igång med nockband, nockpannor och lite vanliga pannor kom regn och hagel. Tur att vi inte täckt av hela taket utan bara tagit bort en presenning. Det var fullt tillräckligt att ta upp den med fart. Medan vi höll på att fästa den högst upp blev det en del pölar längre ner. Dessa pölar letade sig ivrigt som porlande bäckar in i ärmar och innanför kragar när vi se´n sträckte ut presenningen nedåt, underbart uppfriskande....


Höstrusk

Höstens första riktiga ruskväder var utlovat till idag, därför blev det ingen sovmorgon. Eva, Micke och jag (Annie hade uppdrag på annat håll) satte igång med att langa pannor för att hinna få så mycket som möjligt klart innan regnet skulle komma. Bra med en son som inte har något emot ett extra fyspass. Han sprang åtskilliga gånger med pannor upp på byggställningen, därifrån blev det "langen går" via mig upp till Eva som har minst emot att sitta uppe på taket.



Eva verkade trivas rätt bra på sin upphöjda position.


Själv fick jag hålla på med att sätta vindskivor och provisorisk plåt på takkupan mellan takpannelangningen. Nåja, en och annan takpanna fäste väl även jag. Lite tidigare än beräknat kom så regnet vilket gjorde att vi inte riktigt hann så mycket som vi hoppats på. Framsidan börjar dock se rätt klar ut....

...medan baksidan åter fick "pres" på sig. Trots att det var lite byig vind och lätt regn fick vi dit den rätt bra.




Berättelsen om hur ett femtiotalshus byter skepnad när den gamla inredda vinden byts ut mot en en riktig övervåning.
I september 2009 planeras själva lyftet men vägen dit är lång. Förhoppningsvis är våra kroppar inte ledbrutna då, utan smärta och vältrimmade.