Ytligheter

Detta har en vecka utan egentligt byggande. Däremot är det en hel del som har närmat sig färdigt skick. I badrummet har "Plattis" fått väggar med mosaikinslag nästan klar, det är bara längst ner vid golvet som han sparat lite som ska på plats efter att....



....golvet blivit klart, vilket det är på god väg att bli.



Själva har vi försökt göra av med så mycket skivmaterial som möjligt, det stod för mycket i vägen. Så hallen har fått mer panel, men vi behöver köpa några skivor till. Där har också elskåpet fått sina sista strykningar och de nymålade dörrarna är på plats. Även en gipsskiva har hamnat på inbyggnaden av stålbalken, fast det syns inte på bild.



Klädkammare 2 har blivit målad, nu när det inte är så mycket skivmaterial kvar och "trappskåpen" har fått "gipsram" och ska bara spacklas lite till innan de ska målas.



Som rubriken antyder, mest jobb på ytan, alltså.


Diverse pyssel

Plattis har fortsatt med badrummet. Vi tyckte det var lika bra att han fick bygga "nischen" också eftersom han är extremt noggrann och är van vid materialet. Det är armerade skumplastskivor som trots sin lätthet är stabila samtidigt som de är fuktsäkra. Men det har blivit en del kaklande också, så nu börjar det ta form.



och andra sidan



För övrigt har "klädkammare 2" börjat målas, taket i gästrummet är nästan klart, TV-antennen har fått HF-täta anslutningar (rekommenderas, mottagningen klart bättre), ventilationen har fått isolering etc. Men det som syns mest är att förvaringsskåpet mittemot vitrinskåpet i trappen har blivit byggt och...



... det har kommit lite mer panel i hallen, där vi för tillfället har en kakelsåg som står beredd.


70 år - vad har hänt?

Huset fullt av hantverkare igen. Plattis har fortsatt med våtrumssäkring och börjat sätta kakel. Även handfat och kommod har packats upp så att "nischen" där det ska sitta kunde måttas in.



Även en liten smal rand klinker är på plats så att Röris kunde sätta dit WC-fixturen.



När han ändå var här kopplade han in de element som han satte dit för några månader se´n. Så nu är det är det varmt och gott i sovrummet.

Till och med Plåtis har varit här och satt upp plåtinfodringen under balkongdörren. Ränndalar och andra detaljer ska också vara tillverkade och komma på plats under veckan som kommer, håller tummarna....

Själva har vi i lugn och ro kunnat sätta tak i blivande gästrummet, spacklat, målat och haft en avkopplande helg i skärgården. Tänkte då på en ca 70 år gammal bild, tog en ny ur ungefär samma vinkel och det är bara att konstatera att det inte är alla hus som (behöver) förändras...


Hallvklart

I badrummet händer det saker mest varje dag. Ett litet orosmoment dök upp, plattsättaren upptäckte flytspackel i en brunn och misstänkte att det saknades en packning. Hit med rörmokaren med kompanjon som bara kunde konstatera att allt var som det skulle, men det var skönt att få det kollat. Inte kul om det varit läckage och vi upptäckt det om ett par år. Nu vet vi ännu säkrare att vi har med bra hantverkare att göra. För övrigt har en vägg blivit grön som första steget i fuktsäkring, en duschvägg med inbyggd schampoohylla blivit uppbyggd, duk för våtsäkring runt badkar och dusch är på väg upp. Nu börjar drömmen om ett badrum inom kort kännas verklig.




På nedervåningen åkte alla ytterkläder in i vardagsrummet, det var rätt mycket. Men med dessa borta kunde det växa fram en ny garderob i hallen.




Tänka sig, allt fick plats trots att det faktiskt känns som hallen blivit större.



Ett litet krux är att man aldrig kan lita på gamla hus. Den nya väggen, närmast på bilden är lodrät, men tyvärr är inte golvet 100% i våg, vilket avslöjas när man sätter dit skjutdörrar, det glipar lite. Men med lite efterjusteringar ska nog det också bli bra, men känns inte akut just nu. I övrigt har elskåpsdörrarna fått ny färg, rätt läcker, om vi får säga det själva. Men bild på detta får vänta tills de är på plats. Lite mer väggpanel och innertak och nytt golv så är hallen klar också, så det är alltså bara klart till hälften, eller kanske lite mer än hälften kvar.




Berättelsen om hur ett femtiotalshus byter skepnad när den gamla inredda vinden byts ut mot en en riktig övervåning.
I september 2009 planeras själva lyftet men vägen dit är lång. Förhoppningsvis är våra kroppar inte ledbrutna då, utan smärta och vältrimmade.