Nedtrappning inför upptrappning

Se´n förra veckan har det i ärlighetens namn inte hänt så mycket. Vi har skurit färdigt lite mer gips att sätta dit (efter kommande elektrikerbesök) flyttat ännu mer gips så att vi kommit åt att börja lägga golv och göra blivande trapphålet tillgängligt. Imorgon kommer trappan!


I helgen åkte vi ut till landet, vilket vi ju missade förra helgen. En behaglig helg även om vädret inte var det bästa. Någon plusgrad och dimmigt på lördagen, ytterligare något varmare men utan dimma på söndagen. Mycket snö var det. Snön som måste bort från taket var m.a.o. rätt tung att få ned, men skam den som ger sig. Jag får väl skämmas lite eftersom jag lämnade en del kvar som inte gick att få bort utan riskera att trampa igenom plasttaket. En gammal relik från förr hade orkat sig ut på stigen. Och vi hann få en liten glimt av solen när vi väntade på båten hem.




Ändrade planer

Denna vecka har återigen präglats av att göra sån´t som är svårt att fota. Sätter man upp andra lagret gips blir det inte så stor skillnad på bild. Blivande sovrumsvägg och kuporna har nu fått sitt andra lager och även blivit spacklade.



Helgen hade vi tänkt tillbringa i skärgården men därav blev intet. SMHI hade utlovat snökaos med upp till 20 sekundmeter, 30 cm snö och -15 grader så vi bestämde för att stanna hemma. Även om det är mysigt att sitta kura i stugan då, så är resan dit och från inte så trevlig under sådana förhållanden. Eftersom vi hade tänkt vara lediga från bygget så passade vi på att ta ordentlig sovmorgon och försöka avhålla oss från att gå upp och jobba alltför mycket däruppe. Lördag eftermiddag blev vi dessutom utslängda av dottern som skulle ha tjejmiddag. En middag som som skulle fortsätta i sta´n , men som p.g.a. ovädret slutade med 15 ungdomar hemma hos oss istället när vi kom hem på kvällen. Kan låta stökigt men var bara allmänt trevligt.

Söndagen startade med sagolikt vinterväder och även om ovädret inte blev så kraftigt som utlovat så fanns det snö i överflöd, än en gång denna vinter. Detta ledde till att snöskyffeln fick jobba en timme,  eller två. Dels för att komma fram till bilarna, men ännu mer på baksidan, där det yrt ihop ordentligt, för att kunna gå ut till hobbyrum och "gäststuga".



Därefter blev det att åka till farmor och farfar och skotta lite där innan de kom hem till oss för att fira sitt, just idag, 20-åriga barnbarn.



Grattis Annie!!!!!!!!


Gips och spackel

Veckan och helgen som gått har främst ägnats åt att få upp gips på väggarna. Vi har funderat på att sätta OSB-skivor ("fulplyfa") under gipset, för att få bättre fäste om man ska sätta upp en hylla eller så.  Men beslutade oss att inte sätta det på ytterväggarna, eftersom det ändå inte finns så mycket plats att sätta upp något, förutom under fönstren där elementen ska sitta, så där sitter det OSB under gipset. Däremot lär det bli fulplyfa i kommande innerväggar. Dottern fick för sig att titta upp och försöka se ut som det är hon som har gjort allt, men egentligen ville hon nog bara inspektera att vi sköter oss och visa hur fönstren fungerar.




Eva har dessutom skapat ordning i pannrummet och städar efter "skitgubben" (jag) som sprider spån omkring sig (inte bara huvudet som läcker)



Kan tyckas hopplöst att städa medan arbetet pågår, men ack så nödvändigt.

Spackel, ja! Hela västra gaveln är nu klar att måla (nåja, lite sandpapper först)!



För bara en månad se´n såg det ut så här....



...och snart ska trappan komma....







Mysterium och installationer

I veckan gjorde vi helt klart för rörmokaren som kom på utsatt tid och och hittade rätt i "ormboet" av rör och drog upp rör/slangar till övervåningen.
Tydligen var vi så upptagna av detta, och annat, att vi inte märkte att något var borta. I torsdags lade vi märke till att det var det ovanligt tomt på tomten, taket var borta, utan spår i den nyfallna snön. Hur kunde gått till? Sonen satt dock inne med lite information. Vår blocketläsare hade redan i onsdags hämtat det sista, hur vi kunde missat det på onsdagen är dock fortfarande ett litet mysterium.



Apropå snö, det har ju kommit en del den här vintern. När den första kom var taket oisolerat och snön klabbade fast. När det nu kom mer och understa lagret se´n frös till ökade lavinrisken dramatiskt.



Väldigt mycket hamnade på verandataket så i torsdags var det bara att greppa snöskyffeln och skotta sig fram till verandan och upp på taket för att minska trycket. Uppskattningsvis 10 kubik blev det väl som skyfflades runt.



I helgen blev det att lägga ut golvspån (som flyttats p.g.a. rördragning) igen för att kunna återuppta gipsandet utan risk för snedsteg. Även telefonledningen flyttades till sin rätta dragning så att Micke slipper ha sladd in genom sitt fönster. En provisorisk telefon finns nu också på övervåningen. Vi är ju så konservativa att vi inte riktigt tror på TV-reklamen som säger att "jacken" ska bort, i alla fall inte än...

Så en del har vi gjort även om lördagen gick åt till mässdag hos kund för min del medan Eva utförde en heroisk instats med det eftersatta hushållsarbetet, d.v.s. städning etc.

Men lite förändringar blev alltså installerade för framtiden.






Berättelsen om hur ett femtiotalshus byter skepnad när den gamla inredda vinden byts ut mot en en riktig övervåning.
I september 2009 planeras själva lyftet men vägen dit är lång. Förhoppningsvis är våra kroppar inte ledbrutna då, utan smärta och vältrimmade.