Goda utsikter för 2010

Igår upptäckte vi att det droppade från pannrumstaket och blev lite oroliga. Det visade sig dock vara kondens som frusit på under de kalla dagarna för att tina upp allt på en gång. Innebär ju lite extra arbete med att ta bort fuktigt sågspån och torka ur, men det kunde ju varit mycket värre, ett rör som frusit sönder t.ex.

Nyårsaftonen började med härligt väder och rimfrost på träden. De sista passbitarna på utsidan runt skorstenen kom upp och det var  en utmärkt dag att ta kort på den utsikt vi kommer från övervåningen.
Mot norr är bilden tagen under "tomteskägget" på kupan.



Tänk er att kunna öppna upp balkongdörrarna i söder en solig sommardag...



Eller gå till västerfönstren och se ut över nejden...



Hoppet finns, nu när alla väggar isolerade och vi har börjat med takisoleringen.



GOTT NYTT ÅR!!!!


Jobbfri julhelg och tomteskägg

Som sagt, julen kom snart och den blev tämligen jobbfri och full av glädjeämnen, förväntansfulla och undrande  barn, och nöjda och avslappnade föräldrar.



Sedan lämnade vi vårt vintriga hem...



...för att träffa släkt och nyfiken kusin som tycker att tungan är ett utmärkt hjälpmedel vid paketöppning...



...för att till slut komma hem för att upptäcka att tomten varit på taket men glömt sitt skägg på takkupan medan han letade efter skorstenen som ännu inte finns. Eller egentligen inte, tomtar klättrar ju inte i skorstenar utan är små grå figurer som tar hand om huset och det verkar vår gjort med den äran. 



Nåväl, väl hemma spirade arbetsglädjen igen. Nu är inbyggnad och isolering av den kommande skorstenen avklarad och ytterligare ett antal luftspalter klara. Snart kan vi isolera hela taket och låta värmen stråla upp.


Snart är det jul och 10 kubik har försvunnit



Isolering och annat mindre bildmässigt fortgår som vanligt men i veckan hade vi också beställt en comtainer på 10 kubikmeter att fylla i helgen. Egentligen alldels för liten för våra behov. Men med tanke på vädret blev det helt perfekt. Det hade varit tämligen farligt och tagit alldeles för lång tid att såga ner gamla taket med all snö.



Det var bara att skotta ur containern...



...och slänga allt som låg löst under taket och snön...



Ta bort ena hörnet på gamla taket för att kunna ställa båten på plats och täcka den ordentligt.



På detta sätt sätt fick vi ihop exakt 10 kubikmeter, mycket återstår till våren,
men det som göms i snö kommer upp i tö....




Ring klocka ring...

Det blir inte så mycket bloggande i veckorna nu, även om det händer en del. Det är dock inte så mycket nytt, utan isolerande och småfixande som inte syns så mycket och bilder på isoleringsbalar har vi tröttnat på. Det mest positiva den här veckan är att vi fått en energiberäkning som visar att isoleringen uppfyller kraven.

I helgen har vi nästan panelat klart. På söderväggen behövde vi först komplettera med en regel och göra om lite i takfoten, eftersom vi först hade gjort som på norrsidan och det passade inte riktigt här.
Men se´n kunde vi köra på.



Nu är det bara lite kvar under fönstret. Eftersom det är något vi kan göra en kväll iveckan flyttade vi istället byggställningen till entrésidan...

 
...där vi hannn förbi dörren innan det blev alltför mörkt.
Och äntligen...



... kan folk hälsa på oss utan att behöva dunka på dörren - Nu har vi dörrklocka igen, för första gången se´n i juli!



VÄLKOMNA!




Tji fick ni...

... ni som ville se nya bilder. Det beror främst på följande:

1: En hel del tid har lagts på att få fram u-värden, m.m. på väggarna. Att vi gör rätt räcker inte, utan vi måste visa det med rätt sorts siffror, d.v.s. så´na som kommunen m.fl. vill ha

2: Helgen tillbringades i Linköping hos en helt underbar liten tvååring med föräldrar.

3: Kameran har råkat stå på så batterierna tagit slut....




Berättelsen om hur ett femtiotalshus byter skepnad när den gamla inredda vinden byts ut mot en en riktig övervåning.
I september 2009 planeras själva lyftet men vägen dit är lång. Förhoppningsvis är våra kroppar inte ledbrutna då, utan smärta och vältrimmade.