Takläggarvecka

Efter jobbet är det takpannor som gäller och eftersom täckningen blev bättre på framsidan har vi börjat på baksidan. Det ska ju bli busväder på söndag så vi får hoppas att vi blir helt klara på lördag. Åtminstone att vi bara har delen över verandan kvar eftersom det är relativt enkelt att täcka där. Slutgiltig finish på vindskivor etc. får vänta eftersom byggställningens stolpar sitter i vägen i alla hörn. Dessutom är det vädrets makter som gör att vi måste prioritera att få pannorna på plats ,så vi kan "stänga" nocken.
Dagens bild får bli en stilstudie av Eva i kvällssolen.


40-årskalas och takpannor

Klockan är mycket så det får bli ett kort inlägg. Halva kvällen gick åt till att täcka med presenningar, de är inte roliga när blåser uppemot 10 sekundmeter. Igår var det 40-årskalas i Linköping, skönt med avbrott från byggandet. Idag har hela dagen ägnats åt takpannor. Eva och jag började på förmiddagen och blev det en väldig massa spring upp och ned så det gick ganska långsamt.



När familjens yngre förmågor kom hem på eftermiddagen så ökades takten rejält och vi fick upp mer än en fjärdedel av pannorna. Så strax innan vi började brottas med presenningarna såg det ut så här

 


Det här tycker nog inte mamma om

Tillbaka till vardagen på dagtid men lite hinns med på huset innan det blir mörkt. Skrev ju igår om att skruva gavelsprång inte är det roligaste med tanke på höjden. Så det fick bli en bild på det idag. Min kära mor är inte överförtjust när jag rör mig högt upp men jag kan försäkra att det är betydligt obehagligare än det är farligt. Stegen kan inte glida åt något håll och risken att falla baklänges är obefintlig om jag jag inte aktivt anstränger mig, och det vill jag inte... 


Inga bilder från helgen

Inte för vi inte har gjort nå´t, det är bara att det inte är så mycket som syns. Det som blivit gjort är igenspikning och "pappning" av hålet till skorstenen som muras upp igen, konsoler till hängbrädor (som också börjat komma på plats) och gavelsprången har börjat komma upp. Det sistnämnda får gå i etapper då det inte är sååå muntert att stå högst upp på en stege som står på ställningen. Nu är det värsta gjort förutom vindskivorna, men de blir nog lättare att få upp liggande på taket, inte helt lustigt det heller, men det får gå så vi får upp takpannorna så fort som möjligt. Se´n har det varit en del sorterande av material och utläggning av golvspån etc.


Nu hänger det på oss

Efter att ha spikat färdigt läkter, limträbalkar, lite fler reglar, gått igenom konstruktionsdetaljer, m.m. lämnade Borkas gäng oss idag, inte åt vårt öde, vi får ju givetvis kontakta dom för råd etc, men de har gjort sitt. Nu är det oss det hänger på att isolera, lägga ut innergolv, takpannor, spika gavelsprång och vindbrädor etc. innan vi kan gå loss på inredningsnickeri. Måste bara säga att de som varit här den här veckan är ett gäng synnerligen rekommendabla hantverkare, professionella och alltid nära till skrattet. Lite bilder följer på vad som hänt i veckan, taget ur något olika vinklar, men ändå....

Efter:


Före:


Efter:



Före:


Mycket smått

Idag blev det inga större iögonenfallande förändringar utom att att även den andra skorstenen fick ge vika av konstruktionsmässiga skäl. Även med den borta kräves lite extra tänk för att kunna göra det tätt och säkert innan det blir dags att mura om den. Vi har länge tänkt att skorstenen är det som blir sista att göra i ordning och det gäller ju att få det bra under tiden vi avvaktar och samtidigt förbereda för enkelt återställande och förlängning. En klurande byggledare står i hålet där skorstenen fanns.




För övrigt bestod dagen av väldigt mycket spikande av läkt....


...och spikplåtar....

...uppstädning, etc.



För övrigt kan bara nämnas att stämningen på arbetsplatsen fortfarande är god, se dessa glada arbetande nedan.


Nu har vi ett nytt tak

Trötta men mycket nöjda, det har varit en lång och händelserik dag.
Håkan slutade att hamra för några minuter sedan. Vid 7 kom snickarna och sedan kom kranbilen ca en halv timme senare. Gamla taket lyftes av på 45 minuter och vid 12-tiden var första stora övervåningsbiten av fyra på plats. Det biten var lite svår att få ditt pga vår skorsten. Skorstenen måste vi förstås förlänga, men det är ett senare kapitel.
Vid 17-tiden åkte de goa gubbarna hem och är åter här imorgon igen och bygger ihop resten.

Här kommer lite bilder, hur det såg ut när det nya övervåningen lyftes på. / Eva








Håkan spikar spikplåtar.







Vi har inget tak.

Tur med vädret har vi och inget tak. Det blev en tidig morgon men en händelserik. Pappa ropade på mig någon gång strax innan åtta att de höll på att lyfta av taket. Jag gick upp på byggställningen och tog några bilder. När jag kom upp dit så hade de tagit bort första delen och höll på med andra. De lyfte av taket i tre delar och lade de på tomten.

Nu ligger de gamla takstolarna på tomten och även de nya som kom med lastbil för en stund sedan. Det är rätt spännande. Här bjuder jag på lite bilder från morgonen. Mamma och pappa skriver och berättar mer senare skulle jag tro.

/Annie

Hejdå taket. Nu har vi en trappa till himlen.

Sista föreställningen...

... med det gamla taket i huvudrollen. Ridån gick upp strax före sju.



Sedan följde en dag full av "småpyssel" som att komplettera med ett par stolpar till för järnbalk, ta upp nya och justera några gamla hål för stolpar, såga av en elkabel, hjälpa en elektriker att hitta rätt kopplingsdosa (inbyggd av gamla ägarna bakom en garderob) för att kunna laga , spika hammarband, (syns bakom byggartermosen nedan) för det nya bjälklaget etc.



En dag i livet full av små överraskningar och goda skratt. Det senare i synnerhet när en padda kravlade fram ur ett hål under huset samtidigt som en av byggarna inspekterade detsamma, han trodde nog att han skulle bli uppäten av en krokodil, minst. Stor uppståndelse, gapskratt och lagom med små gliringar efteråt.
Skönt att ha att göra med proffs som verkar förstå att har man roligt på jobbet blir det bättre.

Klockan halvsju imorgon ska kranbilen vara på plats så det här, som sagt, sista dagen med gamla taket. Det är ju redan rätt hårt åtgånget, men så här såg det ut när dagens arbete var klart.



Förberedelser inför taklyftet

Ja, nu har det börjat på allvar, morgonpigga hantverkare var på plats redan klockan tjugo i sju. Nu tog de över rivandet, vilket kändes skönt efter 3 månader eget rivande, men det kändes också konstigt att inte vara den som river och kastar rivningsvirke i högar. Visst röjningsarbete ägnade jag mig åt, som att skotta ner från byggställningen cementkross och lägga de sista tegelstenarna på högen. Håkan rev ner den sista eterniten på gavelspetsarna som jag också senare plockade upp. Håkan fick såga upp bredare plats för stolpen som ska ner som stöd i Annies rum, reglar sitter inte alltid där man vill att de ska vara. 

Tidigare på morgonen fick Håkan åka iväg och hämta fler delar till byggställning, för byggställningsföretaget hade inte byggt upp ställningen enl ritningen som de hade fått, dessutom hade de levererat för många delar av andra bitar. Vilket de kom på förmiddagen och hämtade, för vi behöver platsen till när gamla taket lyfts av.

Det märktes att de tre snickarna hade gjort det här hundratals gånger, de satte genast igång med att riva, först de längsgående takbrädorna för att göra plats för hammarbandet. Sedan revs först ena gaveln och sedan den andra efter lunch. Därefter kom virkesleverans med byggvirke och delar av vårt inredningspaket, så som gipsskivor och golvskivor. Virket var till för att höja upp vägglivet, vilket också blev färdigt idag. Dessutom sågades ett spår upp i vårt f.d. golv upp för att göra plats för stödjärnbalken, som vi tror kommer på plats imorgon.

Innan de åkte hem sattes täckte de vårt hus med presenningar, så övervåningen ser mer ut som ett tält just nu.

För er som inte orkat läsa hit kommer dagen i bilder:







Nu är vi klara med rivningen!!!

Skorstensrivningen fortskred resten av dagen, Håkan kämpade på, det tog ca 7 timmar att få ner den.
Tegelstenarna fick sedan att åka rutschkana och högen växte. Micke började att lägga på hög sedan tog jag över och högen växte lite till.

All plåt skulle bort var också dagens mål. Micke tog bort all plåt på takkupan, och jag fick plasta takkupan, idag var vi lite stela efter gårdagens övningar, lite jobbigt att klättra på taket :-)

Sedan skulle all plåt på skorsten nummer 2 tas bort, och som avslutning ett ventilrör som inte gick att lyfta upp
(i skorsten nr 1), elkabel drogs upp och tigersåg fram, när Håkan nästan hade sågat igenom röret, då lossnade det i botten och gick att lyfta upp. Sedan sista plastningen för kvällen över hålet där f.d. skorsten hade stått.
Då var klockan åtta på kvällen och vi längtade till middagsbordet.


TACK TACK goa´ vänner för all hjälpen igår!!!!   Hoppas ni inte är alltför stela i kroppen idag.














Det sjunger i plåten...

Gick ut och tog några bilder som stämmer bättre med tidigare inlägg, att Håkan skulle ut och fortsätta med skorsten, självklart borde det vara en bild när takpannorna är borta.

Det sjunger och dunsar när maken river bort plåten på skorsten, och den gamla släggan är också i bruk hör jag.

/Eva


Och en bild på framsidan, utan takpannor. Här kan man se att en tidigare ägare har förlängt taket, men det sluttar neråt och alla takläkten är bara korta stumpar ute vid takkanterna.


TSEFSGALKAT

Rubriken är "Taklagsfest" fast baklänges, och det var just vad vi hade igår. Vi hade börjat slänga ner några takpannor när goda vänner kom vid tvåtiden och då blev det fart. Eftersom Annie ( www.anniesfotografier.blogg.se ) var på hugget med kameran blev det lite högre kvalitet än vanligt på några av bilderna.  



Det var lite läskigt där taket var ruttet. Det fixade Eva och Micke med hjälp av en kvastskaft att peta ner pannorna med. Och jag lovade ju tidigare bilder på hålen.




Fast kommunikationen mellan ute och inne förbättrades ju.





Ena sidan var klar vid tre då det var fika.

Sen fortsatte vi med andra sidan och hann t.om. ta ner en hel del av plåten där vi hittade en okänd och förskrämd hyresgäst, som sedermera flög iväg för att hitta ny bostad.


Se´n var det dags för middag. Annie och Pernilla hade kökstjänsten och vi lät oss väl smaka.

Nä! nu ska jag ut och fortsätta med skorstenen.


Takfixeri


När resten av familjen befinner sig på taket så tar jag (Annie) mig friheten att publicera två bilder här. Byggställningen kom igår till allas lättnad. Mamma ropade ut mig nyss och sa att jag skulle fota, med fem bilder kvar på minneskortet klättrade jag upp på byggställningen och tog bl.a. de bilder ni ser ovan. Nu ska jag sätta i linserna och nytt minneskort och fota lite mer.

Lite senare idag kommer några vänner till familjen för att hjälpa till med att ta bort takpannorna, fika och middag med de vännerna blir det också, jag har blivit tilldelad att ta hand om köket.

//Annie

Hål i golvet

Det har inte blivit nå´t bloggande på några dagar. Dels beror det på att vi jobbat för brödfödan (med bl.a. en resa till Tyskland för min del) och dels på att vi faktiskt inte har så mycket kvar. Vi har klippt lite murgröna för att få plats med byggställningen som ska komma imorgon


Första inlägget om rivningsarbet var "Hål i väggen" så det känns bra att ett av de sista är "Hål igolvet". Det är vad jag precis gjort för att ge plats åt de stålstolpar som ska bära stålbalken som sättas som förstärkning mitt i huset. Två sådana hål till ska det bli, ett för nämnda mittbalk och ett till en balk som ska sitta längs verandaväggen där vi inte kommit åt med trästolpar.


Se´n har det varit lite annat småplock som att ta bort sista spånet och ta ner hängrännor....


...och prova farfars gamla knuster på skorstenen som ska ner i helgen.
Ska nog gå utan större problem, hoppas vi!


Nästa vecka får vi en ny övervåning....! Känns lite overkligt.











Berättelsen om hur ett femtiotalshus byter skepnad när den gamla inredda vinden byts ut mot en en riktig övervåning.
I september 2009 planeras själva lyftet men vägen dit är lång. Förhoppningsvis är våra kroppar inte ledbrutna då, utan smärta och vältrimmade.