Veckans tre P.n

I måndags ringde telefonen tidigt och en röst undrade om de kunde komma direkt. En timme senare stannade en bil utanför tomten med två glada gubbar och en släpvagn. Efter en snabb inspektion bestämde de sig för att först lyfta ut den gamla pannan och sätta in den nya. Värmepumpen fick vänta till tisdagen då det visade sig att det behövdes ett nytt fundament. Micke förberedde platsen innan jag kom hem och gjorde färdigt med betongplattor på kvällen. Helt underbart att kunna få värme och varmvatten samtidigt. Varmvattnet blir dessutom varmare med nya pumpen vilket är ett extra plus, för det innebär att vi kan fylla badkaret med varmt vatten.
Arbetet runt pumpen fortsatte idag då det nya fundamentet fick se sig omgivet av kullersten.



Pump och panna var allstå två av P:na, det tredje P:et består egentligen av 19 st...Så många takpannor har fått smaka på vinkelkapen. Nio av dem har redan hamnat under vinsdkiveplåtarna (som en viss person gjort lite för små) medan de tio sista får vänta tills vi kan ordna det lite säkrare med stegen. Under tiden får de ligga och vänta på byggställningen.



Dessutom hittade vi gräsmattan under alla löv som nu har förpassats till vederbörlig plats


Lite att ventilera

Det finns inte så mycket att skriva om nu, men lite som behöver komma ut gör det bättre nu.  Alla fläktar är på plats och inställda för grundventilation och några ökar farten när det behövs. Den gamla i duschen hade gett upp så det fick bli ny där också. Tänk på att elinstallationen ska göras av behörig elektriker.



En i varje våtutrymme och en i pannrummet. Det vanligaste man hör folk säga om så´na fläktar är "PAX-fläktar" men det blev bara en av det fabrikatet. Kan varmt rekommendera Fresh Intellivent istället. De är lättare att montera och ställa in (och enkelt att ändra senare om det behövs) samt att de är tusan så mycket snyggare. Enda nackdelen är att "propellern" sitter lite oskyddat, så det var därför det fick bli en PAX i pannrummet. Nu är det bara två tilluftsventiler som ska på plats så ska nog ventilationen funka som den ska. Vi har redan klart bättre luft än tidigare i nästan hela huset, men två rum kan fortfarande bli lite bättre.

Det är väl det enda vi hunnit med vid sidan av jobbet. Jo, förresten, möbelprojektet har kommit en bit till. Sänggaveln sitter nu på plats och väntar bara på lite latexfog och fräsning av toppskivan. Se´n kan våra tillfälliga sänglampor tas bort och nya skruvas upp i gaveln.




Har inte blivit så mycket...

...senaste tiden. Förra helgen hade vi trevligt folk på besök och hann bara småfixa lite på sönda´n och den här helgen har vi precis kommit hem från Linköping. Så det får vänta ett tag till med ett "riktigt" inlägg.

Mycket att fira

Sedan sist har det varit en del firande inom släkten, så förra helgen tillbringande vi i Hofors och igår blev det fix och fest i Rotebro. Det har ju gjort att vi inte hunnit göra så mycket på huset, lite målning och takpanneplock har dock hunnits med.
Fast det är nog bra att vi börjar vänja oss, inte bara vid fester alltså, utan att inte göra så mycket på huset. I stort sett allt som har att göra med själva "Lyftet" är klart. De sista brädbitarna har fått grundfärg och ska bara färdigstrykas och stuprör och balkongräcke ska på plats. OK, det finns en liten detalj till vid gavelns anslutning till veranda, men den är svår att få på bild så nu kan vi bjuda på några tämligen definitiva "före/efter-bilder"





Dessutom har "möbelprojeket" framskidit lite...



Fast vi har ju hallen kvar....;-)




Berättelsen om hur ett femtiotalshus byter skepnad när den gamla inredda vinden byts ut mot en en riktig övervåning.
I september 2009 planeras själva lyftet men vägen dit är lång. Förhoppningsvis är våra kroppar inte ledbrutna då, utan smärta och vältrimmade.