Så var vi där igen....

...med en massa bråte utanför dörren. Tur att det är vår på gång så vi kan börja köra det odubbade släpet till tippen snart. Det är ju inte så populärt i vissa kretsar att köra dubbad bil och odubbat släp..



Den vänstra högen (och en liten till utanför bild) är resterna av hallen och tvättrummet, sand, grus, kakel, betongrester m.m. Där har vi nu lyckats bila oss fram till "friska" rör som "Röris" ska komma och plugga igen imorgon. Han får lite mer jobb i och med att tappvattenrören också ska pluggas och nya ska dras till mer lämpliga platser, samt ta bort elementet så vi kommer åt bakom.



Lite jobbigt var det att bila då betongen var betydligt mer gedigen där, än i hallen, och vi visste att, men inte var det finns rör i golvet. Det blev att "finköra" med hammare och huggmejsel tills det gick att få en uppfattning om hur rören låg. Sista biten gick betydligt snabbare med en borrhammare som vår kära granne råkade ha i garaget. När det ändå dammade som värst passade Eva på att ta ner kaklet.

Den högra högen på översta bilden härstammar från garaget där den tämligen oanvändbara "vinden" håller på att bli en mer öppen förvaring för virke, byggbockar och diverse annat.

 

Lite "finputs"  av kanter och reglar återstår, men redan klart användbart utrymme.



Nu får det räcke....

Tiden har gått och vi har kommit lite längre i våra arkeologiska utgrävningar. Gruset och sanden i de båda groparna var lite fuktigt, mest i hålet vid toalettrumsdörren. Vidare utgrävningar visade att i det hålet fanns gamla plombade vattenrör varav det ena "fuktade". Nu gör inte det så mycket eftersom vi då får ersättning av försäkringsbolaget för att åtgärda. Den enda nackdelen är väl att det tar lite extra tid innan vi kommer vidare, vi behöver kalla in vår rörmokare med kompanjon som kan bila i betong och gjuta igen.



I det andra hålet, "vallgraven", innanför dörren beror förmodligen fukten på en gammal översvämning vi hade för ett par år se´n då det blev stopp i avloppet. Nu var det i princip uttorkat och bara minimala skador på en regel, som inte ens behövs. Men all gammal klinker (utom under WC-stolen) är borta och bidén bortmonterad så allt är förberett så mycket det går. Vi har med diverse fynd också kunnat datera golvet till aug/sep 1957.



Nog om detta för stunden. Det som fått räcke är den franska balkongen, så nu är det bara en färgstrykning och stuprör kvar tills fasaden får sitt slutliga utseende.



Även ett litet projekt i garaget är påbörjat, men det tar vi mer om nästa gång.




Berättelsen om hur ett femtiotalshus byter skepnad när den gamla inredda vinden byts ut mot en en riktig övervåning.
I september 2009 planeras själva lyftet men vägen dit är lång. Förhoppningsvis är våra kroppar inte ledbrutna då, utan smärta och vältrimmade.