Händelserik vecka

Eva tog "halvsemester" tre dagar den här veckan för att blanda distansjobb med trädgårdskötsel och hjälpa hantverkare. I början av veckan kom elektrikern och gjorde vårt hus till en schweizerost och skapade konstverk som "Trådar i tak" och "Maskar i väggar och tak".



Lite olyckligt hittade han en (rättare sagt fem) okänd kabel när han tog hål för att dra nytt, så måndagskvällen var en tredjedel av huset strömlöst. Men det var snabbt fixat i tisdags och han kommer tillbaka senare och byter elcentral och kopplar in övervåningen.

I tisdags kom även ett par ventilationskillar som trots viss vånda för takets höjd skapade en ny profil på huset. Det har fått en "hatt" där köksventilatonen mynnar ut, så nu har vi köksfläkt som fungerar igen.



I fredags ringde telefonen och vi fick ordna ett provisoriskt sovrum åt en objuden gäst som var mer än välkommen. Hon fick sova i en blivande klädkammare och fixade frukost gjorde hon själv.



Evas lilla syster skulle flyga till Chile men flyget blev inställt p.g.a. åskmoln. Just det, åskmoln, inte askmoln, en blixt hade träffat planet på väg till Arlanda och behövde dubbelkollas innan det skulle lyfta igen.

Själv har jag jobbat sent ett par kvällar och inte hunnit snickra så mycket på kvällarna. I helgen har det dock kommit upp mer skivor på väggarna och även väggen mellan klädkammare och sovrum har kommit på plats. Den hade fått vänta eftersom det är rakt under den som både el och ventilation kommer upp genom bjälklaget. Och allteftersom ytgipset kommit på plats har Eva spacklat.










Spänning på gång

Vi har hämtat oss efter festen och fortsatt sätta upp väggar, så nu finns inte festvåningen längre.



Helgen har bjudit på vårväder så trädgården har städats och tippen har fått ta emot ett lass med takpapp och ett med takplåt. Uteplatsen kan snart förses med utemöbler och gräsmattan på framsidan kan börja växa.



I morgon, eller ev. på tisdag kommer elektrikern som ska byta elcentral och elektrifiera övervåningen. Förhoppningsvis kommer även en ventilationskille och drar upp ventilationen från köket och avloppsavluftningen. Se´n kan vi börja göra färdigt sovrummet och flytta upp.


70 år och myndig

Den här veckan har ytterligare en vägg kommit på plats och andra har blivit klädda med OSB och gips, men det var inte veckans höjdpunkt...
Rubriken syftar på att två i familjen fyller, eller har nyligen fyllt, jämnt och en arton. Och med en halvfärdig övervåning måste man ju passa på, snart sitter det väggar i vägen. Sagt och gjort, kalla hit en massa trevliga människor och bara ha trevligt en kväll. Första gästerna anlände redan fredag kväll med sin underbara lilla Sofia. Detta gjorde att vi fick flytta upp och inviga vårt blivande sorum, OK, lite provisoriskt, men ändå.



Låna konferensrummets möbler från jobbet och duka...



....inordna gästerna i matkö...



...äta, se barnen kivas om en gemensam present...



...sjunga en visa och....



...helt enkelt, må gott i trevligt sällskap. 

Tanken att låta bli att sätta upp de sista väggarna flög genom huvudet att antal gånger. Då skulle vi kunna göra sån´t här oftare men de ska upp, vi får hitta andra platser. Nu är det urstädat och lite lockande att gå upp och sätta upp åtminstone en vägg. Men det får nog vänta till imorgon även om skruvdragaren står där och pockar på uppmärksamhet, inget ligger i vägen och virket ligger i sorterade högar....




Tack, alla som gjorde kvällen så trevlig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!




Påsk

Ännu en vecka till handlingarna. Våren har kommit och vi passade på att möta den i skärgården ett par dagar. Ljuvligt väder, leriga stigar, smältvatten som porlade i skogen, bofinken sjöng sin första strof, grannens hund hade fått säsongens första fästing, isen i lillbåten hade tinat....
Det är vår , helt enkelt!!!



Batterierna var alltså välladdade när vi kom hem på påskafton, upp och fortsätta med väggarna. Badrumsväggen blev klar och sovrummet, jo, det var ju nästan klart för nästa steg(e) redan.



Eva röjde upp på tomten och lastade släpet, som fick sig ytterligare en tur till tippen. Annie hade målat klart i sitt rum så hennes bokhyllor kom upp med Evas hjälp, så nu slipper vi femtielva kassar med böcker i vardagsrummet. Samtidigt med detta städade hon och Micke och förberedde maten till middagen med farmor och farfar.
Emellanåt hade hon också tid att titta upp för att se hur jag skötte mig.



Gamlingarna gav sig inte förrän de hade tagit sig upp för trappan och inspekterat. Frågan är vem som är mest imponerad, jag för att de kom upp (och ner) eller de för vad vi gjort.

Fler väggar har kommit upp och vi börjar även se saker lite i ett annat ljus.
Detta framgår av bilderna nedan.




Varför? Mer om det nästa vecka.






Berättelsen om hur ett femtiotalshus byter skepnad när den gamla inredda vinden byts ut mot en en riktig övervåning.
I september 2009 planeras själva lyftet men vägen dit är lång. Förhoppningsvis är våra kroppar inte ledbrutna då, utan smärta och vältrimmade.