Ammunitionsbrist och dimma

I morse var det ut och jobba i "tältet" igen. Kändes lite fel eftersom solen sken, men senare under dagen kom dimman och och då var det lite torrare under presenningen. Vi "matade" på bra med brädor, det blev så mycket att ammunitionen till spikpistolen tog slut
(det innebar att vi dittills satt i drygt 1 830 spikar).
Men inte hindrar ett eldavbrott oss - Fram med hammaren.


Det går ju rätt bra med hammare också, men man inser vilken hjälp man har av en spikpistol. Nåväl, väggen blev klar och vi kunde inte bärga oss utan slet ner presenningen och fram ur dimman skymtade en rätt trevlig syn.
(Jämför gärna med bilden högst upp i inforutan till höger)



Fast vi får väl se, eventuellt sätter vi panel ända bort till verandan istället för det vi tänkt från början, ha en putsad skorstensmur som förut.

Se´n blev hålet i grunden, på södersidan där det står en stålbalk, igenmurat och eluttaget till utebelysningen kom upp igen. Maskiner undanplockade, virke under skydd, fönster plastade...
Ja, på det hela kan vi vara tämligen nöjda med helgen.


Varggrop och Tältprojekt

Deb här veckan har fortsatt med isolering på övervåningen, där vi också satt igen vår "varggrop", hålet till trappan. En liten öppning har vi kvar så att vi kan komma upp och ner, men vi byggde igen delen som bara varit masonit och isolering vilket varit rätt riskabelt. Det har varit svårt att se och risk har funnits att trampa igenom.


På torsdagen var det hyggligt väder och Eva hade möjlighet att ta ledigt från jobbet. Då kom isoleringen upp på söderväggen som nu är nästan färdigisolerad. Bara hålet för stålregegeln ska muras igen. Dessutom blev täckningen vid verandataket förbättrad och lite annat.


Lördagen hade vi bestämt oss för att sätta panel på västra gaveln.När vi kom ut så regnade det som vanligt och vi var glada för presenningen som Eva förberett på torsdagen.



Midja och överbleck (vilket var ett pyssel och tog tid) kom upp till halva väggen och vi hann nästan lika långt med panelbrädorna. Vi låter tältet sitta kvar till imorgon, fast det slutat regna, och hoppas att hinna klart hela väggen.




Veckan som gått

Datorn har knappt varit igång under veckan, så någon bloggning har det inte blivit.
Det finns annat att göra - bygga hus t.ex.
I onsdags var det uppehåll (nåja) och Eva hade det lugnt på jobbet och längtade hem till isoleringsbalarna, så hon åkte hem. Måste säga att jag blev rätt imponerad när jag kom hem. Större delen av entrésidan isolerad inklusive ett par kompletterande reglar och borttagning av gammalt ventilationsrör, samt att isoleringen på vinden nu bytt sida så att vi kommer åt att isolera söderväggen.

Vägg före isolering men med reglar på plats.


Vägg efter isolering
(Jodå vindduken var också på plats när jag kom hem, men den är inte så fotogenisk)


Lördag - SOL!!!!
Upp tidigt och fortsätta panelandet på framsidan. Lite "z-brädor" och annat i takfoten kom också upp. Precis innan vi skulle åka och förbereda farfars försenade 88-års dag kom vi fram till gaveln. Det går fort när hela brädor ska upp, tiden rinner dock iväg lite när man håller på runt fönster och annat finlir.


Ni kommer väl ihåg hur det såg ut förr?


OK, det är lite annan årstid på bilden, men skillnaden syns nog ändå.

Idag började det med hyggligt väder, men november är ju november....Precis när vi kommit igång med panel på entréväggen började det regna. Så det var bara att slita fram presenningen igen och den här gången blev det verkligen trångt därunder. Inte så roligt, i synnerhet inte som det var extrafix vid ventilationsrören, "z-brädorna" i "midjan" och överbleck måste monteras innan panelen skulle upp. När de sista bädorna skulle på plats var det tillfälligt uppehåll och vi kunde köra utan presenning. Skönt med bara ett litet fönster att plasta.


Avtäckning

Idag duggade det fortfarande så det gick inte att vara riktigt effektiv, man vill ju inte sätta upp fuktig panel. Så det blev att sätta upp brädor, såga foder till fönstren m.m. under en presenning idag också. När vi hunnit drygt halva väggen började det skymma och det blev alltför mörkt bakom presenningen. Men då kunde vi täcka av halva huset och se hur det kommer att bli.


Se´n var det bara att plasta runt fönstret i väntan på salning och bleck. Vi passade också på att förbättra täckningen på kupan på baksidan.


Regn, fasad och drevning

Idag var dagen som vi skulle börja sätta upp panelen på fasaden. Vad vaknar vi till? Jo, regn! Nåväl, iväg till en kollega och låna spikpistol, regnet lugnade sig. Det skulle kanske gå, men för säkerhets skull satte vi upp en presenning längs hela norrfasaden. Instängt, kanske, men torrt, ja.


Först göra en mall för rätt avstånd mellan brädorna och se´n få ut sonen att hjälpa till. Eva sprang med brädor Micke passade in och jag körde spikpistol.



På grund av regnförseningen på morgonen (presenning upp, o.s.v.) hann vi inte riktigt så långt som vi hoppats men några lockbrädor kom också upp.



Se´n blev det mörkt och vi gick upp på övervåningen. Eva plastade östra gaveln och jag randisolerade under fönsterkupan. Därefter gick jag ner och fixade middag medan Eva var kvar och drevade de sista fönstren, helt klar med detta blev hon medan jag skrev dessa ord.


Mer värme...

Ingen spik- och luftläkt kom upp i dag, istället kunde Håkan gå upp på taket och sätta fast nockpannorna med multifog, svart och kladdigt, hälften hade han satt fast tidigare. När Micke och jag lade upp sista takpannorna valde vi att lämna fogarbetet till Håkan, då han är bättre på att foga än jag.

Jag fortsatte med att isolera Annie och Mickes fönstersida och vindduken kom också upp där. Håkan byggde också igen hålen bredvid fönstrena och även hålet för stödregeln i Annies rum. Det tar tid att isolera, då vi väljer att täta där den gamla isoleringen har rivits bort, när stödreglarna sattes upp, innan de nya isoleringsskivorna kan byggas dit. Tretton isoleringsbalar levererades i fredags, nu har vi 5 kvar, troligtvis får vi en eller två över, då de sista väggarna är inte långa.

Här sätter jag upp två lager med isolering där Annies stora fönster har suttit.




Nya mindre element kommer det att bli så smånigom, ena är lite för stort och det andra sitter inte där man vill att ett element ska sitta, och förstås 'lite' uppsnyggning behövs.




Det värmer

Idag känns det som vi hunnit riktigt mycket. Tyvärr var det dock fuktigt på taket idag med och det känns inte så roligt att klättra på våta takpannor. Vi får hålla tummarna att det går att komma upp där imorgon, så att de sista nockpannorna kan tätas ordentligt. Hela norrsidan blev dock färdigisolerad, här sätter Eva upp en av de sista bitarna för den här dagen. Det är så skönt när man får göra nå´t "rejält" ibland så man verkligen ser att det går framåt.


Vi hann t.o.m. en bit in på västra gaveln där de nya fönstren sitter


Och se´n var det bara dit med vindduken och skära upp hålen för köksfönstren.


Imorgon kan vi sätta upp spik-/luftläkt så att vi kan börja sätta panel nästa helg. Förhoppningsvis blir även båda gavlarna färdigisolerade också.


Nya fönstren på plats...

Idag kom de efterlängtade snickarna och satte i de nya fönstren, som hade stått och väntat i några månader. Först var det tänkt att snickarna som hjälpte oss med förstärkningen skulle sätta i fönstren i augusti, men eftersom jag hade högt upp på önskelistan att de nya fönstren skulle sitta rakt under fönstrena på övervåningen, så var det klokare att vänta tills övervåningen var på plats. Har man hälsingeblod i ådrorna, så ska det vara symmetri, som hälsingegårdar har, så det så.



Öppningen till Mickes fönstrer fick göras om.


Första fönstret lyfts på plats.



I väntan på karmskruv.



Mitt på dagen kom en leverans med ytterpanel och mer isolering, så då kunde jag starta med den utvändiga isoleringen, medan snickarna började med Annies fönster.



Annies nya fönster på plats. När snickarna åkte hem satte jag i mer isolering och en mindre rullgardin. I helgen ska det snyggas till runt fönster och lite utvändiga reglar ska upp.


Ute och inne

Under gårdagen sågade Eva färdigt alla luftläkter till taket, plockade spik i rabatter och gräs och isolerade vidare. Därefter hämtade hon upp mig som smitit ut till landet för att köra hem och ta upp båten. Två synnerligen ovanliga syner som jag fick uppleva när jag körde in båten var en säl vid Vaxholm samt en spegelblank Askrikefjärd.

Tyvärr var det blött på taket även idag så den sista tätningen av nockpannorna får vänta en vecka till. Evas bil har däremot fått vinterdäck. För övrigt har det hänt en del vid takfot och gavel kommit en bit till och ventilationen från dusch/tvättstuga är utdragen till sin rätta plats.


 Det innebar också att den slutgiltiga mätningen av panelen till nedervåningen kunde göras, så det är gjort och beställning lagd. Hoppas vi kan få det till nästa helg.

Det blir ju mörkt ganska tidigt så det här är en vanlig syn om man tittar in hos oss för närvarande....


...bitar av isolering som kommer på plats i bygglampans sken.




Berättelsen om hur ett femtiotalshus byter skepnad när den gamla inredda vinden byts ut mot en en riktig övervåning.
I september 2009 planeras själva lyftet men vägen dit är lång. Förhoppningsvis är våra kroppar inte ledbrutna då, utan smärta och vältrimmade.