Att gå in i väggen

Veckan som gått har vi fått upp vägg efter vägg. Innan fulplyfan (OSB-skivorna) kommit på plats går det utmärkt att gå in i väggarna, men ju längre vi kommer minskar möjligheten. Nu börjar vi verkligen få en känsla av hur det kommer att bli, så arbetslusten ökar. Lördagen började med en tur till brädgården för att handla fulplyfa som vi sedan funderade hur vi skulle få upp på övervåningen. Trappan? Nä, trångt och risk att skada trappan, gamla trapphålet? Nä, det är ju igenbyggt. Det var bara att ta fram spaden och hacka snö och is för att komma fram till balkongdörrarna. Men med hjälp av sonen kom skivorna upp. Redan idag är hälften på plats. Vi måste lämna ena sidan "öppen" på en del av väggarna så att elektrikern kan komma åt.







Halvvägs, halvvägg, hallvägg

Denna vecka har bl.a. den första väggen kommit halvvägs, det är hallvägen däruppe som bara är en halvvägg, men ändå.



Golvspånet är också på plats. Det saknas visserligen i det kommande badrummet men det avvaktar vi med tills vi vet om vi ska ha golvvärme där, eller inte. Elektrikern har också varit här så vi vet vad vi ska förbereda för honom när han kommer om ett par veckor. Han vill helst dra det mesta i taket så vi får ta ner några gipsskivor igen, men kan. å andra sidan, sätta igång med mellanväggarna. En liten början på det, förutom halvväggen, var när Eva la ut några reglar så man kunde få en bild av nya sovrummet med tillhörande klädkammare.



Övervåningen har också kommit till nytta för första gången. Dottern hade bokat en fotografering med en kund idag. De hade tänkt ta bilderna utomhus men, tyvärr var inte vädret lika fint som igår utan 0-gradigt, blåsigt och snöglopp. Men ljuset var rätt på övervåningen, som därmed fick fungera som fotostudio.



Men arbetet har fortskridit utan några större problem med en av oss som arbetsledare och en som arbetare. Fast chefen får städa nu när golvet är klart.


Golvad

Det har gått en och en halv vecka se´n senaste inlägget, fy på oss. Beror en del på att en resa till Tyskland kom emellan. Trappan som kom på plats förra veckan har förenklat livet en hel del, upp och ner utan att behöva kräla genom bjälklaget. Det gör att även att det är svårt att låta bli att gå upp och göra lite nytta. Så den här veckan har halva övervåningen fått golv. Det som är besvärligast är att flytta gipshögar och annat som ligger i vägen, men nu är det mesta också flyttat så att resten ska bli klart inom kort.

 

Gamla trappan har också fått smaka på stålet i tigersågen och plockats bort, den var senast synlig i en container på återvinningscentralen i Smedby..



.. så att numera har vi en ganska rymlig hall, äntligen!



Lite lister, igenbyggnad av tak, några skåp och klädhängare återstår visserligen....


Nya steg i livet

Det sägs att det är dags att ta ett nytt steg i livet när man fyller 50. Känns lite futtigt, så jag tog 15 st idag. Firade dagen med att, med ovärdelig hjälp av en närstående byggnadsnickare, få nya trappan på plats.
Först ta upp ett hål i rätt storlek....



...se´n växla av bjälkar för att få upp första vangstycket och börja bygga...



...och bygga...




...fixera...



... och provgå!!!!!(nu ska bara hålet kläs in och trappan "spaljeras")



...på det hela taget den bästa 50-årsdag jag haft!!!!!!!!!
Tack alla som grattat via telefon, SMS och facebook!!!!!!!!!!!
Hoppas ni förstår att vi måste ha en festvåning innan vi vill fira mer ordentligt.




Dagens inredningstips

Dagens inredningstips är genomskinliga gardiner som avskiljare mellan rum, ett rum blir två. Praktiskt då det släpper igenom ljus men samtidigt delar av. Att använda sig av gammal plast kallas återvinning vilket är bra och miljövänligt. Gardinerna behöver inte heller någon avancerad upphängning, det går utmärkt med maskeringstejp. Enkelt, det fixar alla hemmafixare utan problem. Det är vad min mor och far tycker i alla fall....

/Annie



Berättelsen om hur ett femtiotalshus byter skepnad när den gamla inredda vinden byts ut mot en en riktig övervåning.
I september 2009 planeras själva lyftet men vägen dit är lång. Förhoppningsvis är våra kroppar inte ledbrutna då, utan smärta och vältrimmade.