En behaglig känsla av tomhet...

...börjar sprida sig i huset. De förhatliga ventilationsrören är ute och väntar bara på att bli inpackade för att kunna deponeras. (Ja, jag använde heltäckande klädsel och asbestklassad andningsmask)


En antenn nedtagen, bara nedre fästet kvar men det gick inte att komma åt utan risk för livet, det (och eterniten) tar vi när stora byggställningen kommer upp.


Inne på vinden står visserligen en kvarglömd kakelsäck och några verktyg kvar men vad är det jämfört med allt som är borta? Lite innervägg finns också kvar på ena gaveln, men det är, som tidigare nämnts, bara för att takstolen ska ha något att sitta fast med.


Sågspånet är borta vid takfoten så att Borkas (se www.takvaningar.se )snickare kommer åt.


Till och med framför entrén är det mesta borta.


Vad ska vi göra nu? Klippa lite murgröna, flytta lite virke, och plocka bort det kvarglömda på vinden. Se´n är det bara att vänta på byggställningen så vi kommer åt det sista, d.v.s. takpannor och skorstenen med andra antennen. Jo, hängrännorna kanske vi också tar bort innan byggställningen kommer.

Men tomheten kommer nog snart ersättas av nybyggaranda....




Färdigförstärkt och genomruttet

Idag var snickarna här för sista gången på ett tag.
Sista regeln på väg upp


Lite finlir för bättre passform


Se´n var det bara att skruva dit


Känns riktigt skönt att ha förstärkningen klar och dessutom fått det gjort av proffs. Ska visserligen kompletteras med någon "pinne" till när fönstren ska bytas, Annies gamla fönster är ju betydligt större än det nya. Vi hade i och för sig tänkt få dit dem före lyftet, men i samråd med snickarna beslöt vi oss för att vänta till efter. Det blir då lättare att få dem sitta rätt i förhållande till de nya på övervåningen.

Igår var det obligatoriskt byggsamråd med kommunen och kvalitetsansvarig. Lite byråkratiskt kanske, men det måste göras i samband med större byggprojekt. Samtidigt var det rätt skönt att få bekräftat att vi verkar ha hygglig koll på det vi gett oss in på.

Vi kan också nämna att nu när "svampodlingen" (se exempel på http://anniesfotografier.blogg.se/2009/august/popcorn.html#comment )
och träet omkring torkat ut så blev det givetvis lite sprickigt och dant. Det som vi inte riktigt räknat med är att det går alldeles utmärkt att att trycka en tumme genom ett antal takbrädor, det är alltså bara ruttet fnöske kvar på vissa ställen. Har ingen bild på det just nu, men det kommer, jag lovar.

Spökhuset

Klicka på

http://anniesfotografier.blogg.se/2009/august/vi-bor-i-ett-spokhus.html

Finns det en fotonörd i huset så kan det bli så här....

Bockat

Nu har vi kunnat bocka av ett antal delmoment, vilket känns väldigt skönt eftersom det inte är så långt kvar till lyftet. En annan bockning var av vattenrören som nu är helt ur vägen för den nya våningen. Annat vi fått klart i helgen är övrig VVS, alla innerväggar är borta, alla elkablar borta.


Det kan se ut som vi är lite sena med skorsten och antenn men det har vi beslutat skjuta lite på tills vi har fått upp stora byggställningen, som bör komma upp om en dryg vecka. Även Annies (och Mickes) fönster, men det skulle varit klart om vi börjat förstärkningen från andra hållet. Det blev lite special på entrésidan där det inte fanns någon överliggare. Johans och Martins konstruktion känns betryggande, inte minst för att det märks tydligt att väggen är stabilare bara man stänger dörren.



På sovrumssidan är även det mesta färdigt för nya fönster och förstärkning.



En spännande detalj dök upp när sista innerväggen skulle bort från gaveln. Förutom att en del av väggen bakom gipsskivan med kakel var bortrationaliserad (inga brädor, inga reglar, bara lite isolering, frigolit och ytterpanel) var yttersta takstolen kapad på ett synnerligen annorlunda sätt. Båda detaljerna syns rätt bra på bilden nedan.



Takstolen hänger i stort sett bara i väggbrädorna. Det som ser ut som en stödregel på bilden är bara en klen spikregel som inte har någon bärande funktion.

Rörande verksamhet

Nu är det jobba för brödfödan på dagarna och se´n komma hem och jobba på riktigt. Det blir en del gjort, bl.a. har värmerören sågats upp och förpassats ut genom badrumsfönstret.



Det tillhör ju alla inredningsprogram att "piffa" och det, fast tvärtom är väl just det vi håller på med nu. Alltså putsa bort det sista så det blir tipptopp. Det återstår nu lite innervägg på ena gaveln, den andra blev klar ikväll.



Se´n är det lite kvar precis vid trappan men det får bli när allt annat är klart däruppe eftersom vi måste lägga plankor över trappan för att komma åt.

Man tycker inte det borde bli så mycket bråte av det här "finputsandet", men...



När man tittar ut genom badrumsfönstret ser man att  Eva skapat ytterligare högar. Gissar att det här blir lass 32 och 33 . Först ska det färdiglastade syrenen åka iväg imorgon samt att vi borde få iväg ytterligare ett lass grenar från de andra två som ansats lite försiktigt (?).


Familjehelg och världshistoria

Det enda vi varit dåliga med att göra de senaste dagarna är att blogga. Samtidigt är vi i ett läge där det inte händer så mycket nytt utan det är mest att göra färdigt de påbörjade momenten och köra bråte (hittills 29 turer till tippen). Men här följer ett litet bildgalleri över det som hänt i helgen:


Jag har fortsatt med att "jacka" ur fack för förstärkningsreglarna. Nu på entrégaveln där det blir lite besvärligare eftersom det inte finns någon överliggare, men det hoppas vi löser sig nästa gång snickarna kommer.


Eva som fortsatt sitt städande (helt underbart att det görs efterhand) upptäckte också ett nytt användningsområde för byggställningen,....

...stadigare äppelplockarstege får man leta efter. Så vi fick nygjord äppelkräm till lunch, mums.


Micke drog på sig skyddsutrustning och har fått det mesta som var kvar av väggarna. De kunde  inte tas bort innan vattenradiatorerna var borta. Han har ju lite styrka så väggblocken han tog loss blev rätt tunga. När Eva, med grannen som sympatisk men skadeglad åskådare, skulle trycka ut ett stycke vägg genom (f.d) badrumsfönstret....

...hände vårt hittills andra missöde (det första var när givaren till pannan pajade) Det är bara att konstatera att förstukvisten inte tål vad som helst. Men blir missödena inte större än så kan man lätt leva med dem.


En syrén måste bort och de andra minska i omfång för att kranbilen ska komma åt. Annie flängde upp  och tog ner belysning och med sågen i högsta hugg hamnade en syren på släpet som blir släptur nr 30.



"Världshistoria då?", tänker ni... Jo, när Eva frigjorde värmerören på vinden från isolering var de också lindade med tidningar. Ur Expressen från den 6 november 1957 visar vi följande:

Lajka var alltså ute och flög och Ingo laddade för match, samtidigt som Björn Borgs tränare "Labbe" Bergelin misstänktes fått fördelar i en match.

Se´n blev det kväll och Eva betraktade det välordnade kaoset






En liten lägesrapport

Detta har hänt sedan sist.
Håkan lämnade skärgården mitt på dagen i söndags för att hinna göra plats för reglar, nio
utfasningar blev det med hjälp av motorsåg och tigersåg. Tigersågen behövdes då det var lite trångt att komma åt på baksidan. Imorgon kommer Johan och Martin, det alltid trevligare att se något byggas än bara rivas.

När jag kom hem några timmar senare på söndagen, så klippte jag rosor och en av våra buskar fick sig en rejäl klippning och Håkan blev inspirerad och klippte häcken. Det var skönt att äntligen ta tag i klippningen av busken, för det hade stressat mig, att gå och se på eländet.

Måndagmorgon, Håkan blev hämtad klockan halv sju av en jobbarkompis, de skulle bila ner till Varberg, där de har konferens måndag t.o.m. torsdag. När jag kom hem efter jobbet igår, så drog jag på den jätte-sexiga ;-) vita skyddsoverallen, ni har sett den på bild på Håkan, på mig sitter det en aningen lösare, ett läckert Gällevare-häng och den obligatoriska ansiktsmasken som en snygg lite accessoar, sedan var det bara att plocka eternitbitar, i diverse storlekar, småbitarna blev packeterade i säckar, som nu står under vårt verandatak. De större bitarna ligger i prydliga högar. Lite plockepinn med rivningsvirke blev det också.

Storhandling av mat och pannkaksgräddning, så den arme sonen får sig lite lunch imorgon. För sonen hade lagat kvällsmat till den arme modern. (Vilket han hade gjorde igår också.) Sedan upp på övervåningen och öppna badrumsfönstret och roa sig vidare med att kasta ut rivningsvirke. Igår och idag, medans jag går och plockar gnolar jag på följande strof: 'Jag går omkring i mitt Pompeji, bland ruiner, jag trampar runt i resterna utav vårt liv.'
Är det någon som kan titeln på låten ? Det är inte ett ord som jag tänker på, när jatg tänker på vårt taklyftsprojekt ialla fall.

Go' kväll.


Starkare och starkare

Eva har slutat sin semester men jobbar på med städ och plock när hon kommer hem på kvällarna. Själv satsar jag på att ladda i skärgården, men det finns ju en del att göra där också, tack-och-lov. Som att måla sockel och alla dörrar, stora som små. Hade lyckats hitta en gammal färgburk som det hade varit "Listgrön" i, så det gick att få fram exakt rätt kulör, som den gamla flagade tunnan nog kommer återfå snart också.



Eftersom snickarna kunde komma ett par timmar på eftermiddagen blev det en varm resa hem för att förbereda med att bryta mer takfot, ta fram lite verktyg och se´n gick det fort. Jag gick först med motorsågen och jackade ur för stolparna som Johan sågade och Martin passade in.



Så medan Eva skapade en rejäl plockepinnhög...



...genom att slänga ut från övervåningen, så kom vi andra så här långt.



Nu är nästan hela norrsidan förstärkt enligt konstens alla reglar, eller regler.

Se´n har vi avslutat kvällen med att lasta ytterligare ett lass till tippen



Berättelsen om hur ett femtiotalshus byter skepnad när den gamla inredda vinden byts ut mot en en riktig övervåning.
I september 2009 planeras själva lyftet men vägen dit är lång. Förhoppningsvis är våra kroppar inte ledbrutna då, utan smärta och vältrimmade.