Luftombyte

Under veckan fortsatte vi med spackling, taksättning och vi har gjort om planeringsschemat så det passar lite mer med verkligheten. Först hade vi gjort det med gipsning, spackling, målning, lister, etc. som de olika momenten. Nu har vi lagt upp det rum för rum istället. Nu kan vi pricka av efterhand på ett annat sätt vilket ger betydligt mer tillfredsställelse. Midsommar har det också varit och då är det svårt att låta bli att åka till landet. Vi blev välkomnade (nåja, de blev i alla fall väldigt närgångna när vi kom) av våra tillfälliga bryggäster. Mamma och pappa mås var väldigt måna om att vi inte skulle komma för nära deras lilla. I slutet av helgen hade de flyttat därifrån och var senast synliga på "Grodberget". Eva och jag åt en midsommarlunch på tu man hand och se´n hämtade vi barnen och helgen fortskred lugnt och trevligt med god mat, slyröjning och bror och svägerska som tittade in på midsommardagen.



Luftombytet i skärgården var energigivande, så vi åkte hem redan på söndagsförmiddagen och upptäckte en stor skillnad med huset. Tidigare när vi kommit hem efter en varm helg brukade det vara kvavt och lukta lite "instängt". Nu öppnade vi dörren och möttes av en frisk doft av nytt virke och inte det minsta kvavt. Tydligen rätt bra "luftombyte" i huset också. Detta trots att vi bara fått dit friskluftsventilerna. Undrar hur bra det blir när ventilationsfläktarna kommer på plats...

Nåväl, uppiggade av detta anfölls gräsmattan som mer liknade en äng, häcken som såg ut som ett skogsbryn och hallonen röjdes fram ur kirskålen. Skönt att få en del gjort i trädgården också. Se´n var det ju lite tak kvar att sätta upp i allrummet, så medan Eva spacklade fortsatte jag med det. De sista bitarna i allrummet var inte alltför lätta att få upp utan att riskera livet. Men nöden är uppfinningarnas moder, så med den vikbara stegen, glidskyddad med en regel skruvad i golvet och Eva som ballast gick det bra. Inte så bekvämt men tämligen tryggt och säkert.







Vi har varit lata

Vi har haft hantverkare på besök. Byggare Thomas kom för att fixa salningen av fönstren. Det var lite mer jobb än han först trodde. Eftersom huset är gammalt och panelen ny existerade inga standardmått eller -lösningar. Att vi dessutom hade satt upp panelen lite fortare än tanken, p.g.a. vädret i november, gjorde inte saken bättre, en del foder m.m. behövde också justeras. Kan bara ana vilken tid det skulle tagit om jag gett mig på det själv, ujujuj....Men nu slipper vi mycket av den förhatliga plasten som suttit som skydd för väder och vind.
Skönt med proffs ibland.



Imorgon ska vi dessutom få besök av en plåtslagare.

För övrigt har veckans kvällar bestått mest bestått av att fixa båt och handla. Båten sjösatte vi i fredags för att rymma ut till landet. Väl där kom även lillbåten i som vi tog över till Möja för att våldgästa lite släktingar, varav en nästan alldeles ny...



Nåväl, lite mer tak och golv har också kommit på plats.






Veckan slutade med gips

Kan låta lite drastiskt, men det var inte nå´n av oss som behövde gipsas, utan de sista väggarna. Några små "snuttar" återstår men de lämnar vi till senare p.g.a. lite el- och teledragning m.m. Jag har skurit och passat till, Micke har skruvat en del och Eva har tejpat skarvar och spacklat.



Vi har nu 14 (120? st från början) gipsskivor kvar till badrumstak, fix av Mickes rum, nedre hall och lite till. Allt gammalt överblivet gips har hamnat under en presenning för vidare transport till tippen. Vi kom också på att vi har en båt som ska i om en vecka och det var dags att ta av "ytterkläderna" så att Annie kan fixa till den i veckan. Som tur är, är det inte så mycket som behövs göras innan det är dags för premiärturen.



Golvet har jämnats av där höjdskillnaden var en futtig millimeter för hög. Allrummet/hallen har städats och en del saker har bytt plats för att golvet ska börja kunna läggas.


Upplyftande årskrönika

Jag kollade på skoj när vi startade bloggen och det visade sig att det var den 7:e juni 2009. Vad passar då bättre än en liten årskrönika i bilder?

Juni


Juli


Augusti


September


Oktober


November


December


Januari


Februari




Mars


April



Maj



Juni



Hur kan ett år gå så fort? Men det är klart, har man nå´t roligt att göra går tiden fort.


Nu har vi flyttat till högre höjder

Äntligen har vi kunnat flytta upp. Nog för att det är mycket som återstår, men sovrummet med tillhörande klädkammare är faktiskt klart. Det som tagit tid på slutet är lister, många blir det och målas ska dem. På bilden syns bara de sista som skulle upp.



Nåväl, upp med dem och med sängar, kläder, gardiner, möbler,etc.




Underbart skönt att vi kunnat ta det steget. Dels för att det är ett viktigt delmål, dels för att vi nu har tillgång till verandan igen. Om vi kikar ut genom sovrumsdörren ser vi ju att en del återstår...



...den uppmärksamme ser ju att bl.a. elen inte är helt färdig och se´n återstår ju lite ute i hallen.

Men efter nästan ett år i exil på verandan så är ju det småsaker....








Berättelsen om hur ett femtiotalshus byter skepnad när den gamla inredda vinden byts ut mot en en riktig övervåning.
I september 2009 planeras själva lyftet men vägen dit är lång. Förhoppningsvis är våra kroppar inte ledbrutna då, utan smärta och vältrimmade.