Destruktion för konstruktion

Först bara lite reklam för Blocket.se. När bara några dagar återstod av annonstiden ringde en man som undrade om det fanns lite kvar till honom, och det gjorde det. Han och hans far har under senaste veckorna systematiskt sågat ner och kört hem stora delar av gamla taket. Det han varit mest bekymrad över är att han skräpar ner och har erbjudit sig komma och städa till våren...



OK, Han har inte tagit med sig allt som finns på första bilden, småplocket (som inte var eldningsbart) lastade vi ju i en container, men ändå!!!

I veckan fick vi tag på en rörmokare som ska komma på torsdag och dra värmerör i bjälklaget så vi se´n kan börja lägga golv. Det innebar också att helgen delvis ägnats åt att "såga fram" anslutningar ner till pannrummet. Det blev lite av en dejavù av vad vi höll på med för ett halvår se´n, tigersåg och damm, men nu fick vi pannrummet städat också.



Vi behövde också flytta en gipshög, virke och golvspån för att det ska kunna gå att dra rören som senare ska anslutas till radiatorer, fast då måste ju väggarna också vara klara. Samtidigt börjar man undra om det behövs, när hålet till pannrummet togs strömmade varmluft upp så temperaturen på övervåningen snuddade 20 grader.

Medan jag mest hållit på med tungjobbet, gipshögen med hjälp av Micke, har Eva städat spillvirke och annan bråte på övervåningen samt plastat och tejpat så att helgen kunde avslutas med gipsning av västra gaveln.




Trappan är nu också beställd och bör dyka upp de närmaste veckorna!
Det kanske blir nå´t till slut....


Ny fas

Det känns som vi håller på att komma in i en ny fas. Nu när all glespanel och isolering är klart i taket och ångspärren är på plats är det dags att börja med "innearbeten". Vi slipper gå upp i kylan, utan har behagliga 17 grader att jobba i. Nog för att vi trodde att det skulle bli bättre isolerat men att, utan element på övervåningen, bara ha ca 5 grader lägre än där nere är klart bättre än väntat. Rörmokare kommer på torsdag för att kolla dragning av värmerör, trappan är beställd och efter att Eva skurit bort plasten för fönstren började det (i alla fall i våra ögon) se ut som en riktigt övervåning.



Avfuktaren som syns på bilden har egentligen inte behövts utan bara talat om för oss att det är torrt. På det hela taget är vi klara med alla "måsten" för att klara väder och vind. (Påminn oss inte om plåtslagare, men det är också på gång, hoppas vi)

Utsikterna att vi vi blir klara inom en inte alltför avlägsen framtid känns realistiska och finns inte bara i drömmarna.


11 grader och stigande

Nu är hela takytan isolerad och vi har börjat släppa upp lite värme. På ca en fjärdedel av ytan ska det dock kompletteras med 95mm isolerskivor och 95mm "pappad" isolering på rulle, men det får bli i veckan.



Så det var bara att gå ner från den provisoriska vindstegen och känna sig nöjd med helgen.



Det var ju tjugondag Knut också häromdagen så vi tyckte det var hög tid att få dit knutbrädorna också. När jag var ute med hammaren blev det också att slå i ett par spikar vi missat.


Liten summering

Det vi koncentrerat oss sista tiden blev det ju ett separat inlägg om igår. Men vi har faktiskt gjort en del annat också. Eva och jag började året med att rymma ut till landet för att bara "vara" ett tag. Vi njöt av av tystnad och fridfullhet, eldade kamin, öppen spis och rishög och kunde bara konstatera att båtar vänder sig inte själva när man bygger hus.
Nåväl, lite får man räkna med, men underbara dagar var det.



Hemma har vi, förutom isoleringsarbetet fått upp nya väggar och fönsterfoder i Annies rum...



... vilka hon just nu håller på att måla.

Bevis, se nedan


Vi går mot varmare tider

Ute 20 grader kallt men inne varmare, dock inte så varmt man kan önska. Det är ju bara lite sågspån och brädor som skiljer bottenvåningen från vår nya övervåning där det är runt fem minus. Det tillsammans med att vi måste ha dörren till verandan öppen för att få ut lite värme till vårt tillfälliga sovrum gör att det även blir lite väl svalt i övriga huset också.
Så upp med plast och glespanel och se´n upp på takstolarna för mig och för Eva langa (och skära till efter behov) isolering så fort som möjligt.
 


Tre lager ska det vara och de ska ligga omlott. Det gäller att fylla alla fack ordentligt och lägga översta pappersbelagda lagret så slätt som möjligt så det inte blir några onödiga glipor.



Idag blev ungefär halva taket klart och det märks redan en del på innetemperaturen.
 


Imorgon kväll ska det vara betydligt mer.....




Berättelsen om hur ett femtiotalshus byter skepnad när den gamla inredda vinden byts ut mot en en riktig övervåning.
I september 2009 planeras själva lyftet men vägen dit är lång. Förhoppningsvis är våra kroppar inte ledbrutna då, utan smärta och vältrimmade.