Full fräs

Nja, kanske inte riktigt full fräs med bygget, det har varit en hel del annat också, som (väldigt mycket) jobb/mässor och 50-års-firande m.m. Men tittar man upp däruppe så, nog tusan, har det hänt en del där också. Eva har sett till att väggarna blivit vitare och vitare och att golvet i klädkammaren är på plats. Taklister i sovrummet sitter på plats och socklar har börjat komma upp. Det tar lite längre tid än beräknat eftersom vi är lite besvärliga och vill ha rätt grov dimension på socklarna. Det fick bli vanligt planhyvlat och jag fick ta fram en av mina favoritmaskiner, fräsen.



Eva har försökt få lite mer inspiration till en schablonmålning som hon ska måla i sovrummet. Det är inget som kommer att ske i lönndom men det är lite kvistigt innan man vet hur det ska bli.


(ursäkta den mycket låga nivån på skämten)

Det som dock syns allra mest är att de första dörrarna sitter på plats.



Annie har lovat att måla socklar och foder (som först ska inhandlas och sågas till) men se´n är det nog dags att ta våra sängar och gå upp. Just det, inredningen till klädkammaren...
Dessutom har vi haft en badrumsbyggare som ska lämna offert, hoppas den är någorlunda rimlig för då får vi de hantverkare vi helst vill ha till det.


Snart uppflyttningsbart....

Jo, det är faktiskt sant att vi snart kommer flytta upp. Även om vi inte kunnat arbeta lika mycket som vi hoppats på däruppe är det inte så långt kvar. "Lönejobbet" har "stulit" mycket av min tid och vi tillbringade även en mycket trevlig helg hos ett par nyblivna, och mycket gästvänliga hemmansägare i Roslagen.



Eva har dock haft lite mer tid och blivit en hejare på golvläggning. Sista biten i sovrummet kom nyss på plats efter gediget mätande, sågande och "knackande", och bra har det blivit.



I klädkammaren har jag fått taket klart så nu ska det in golv där också. I veckan får det också bli en färd till någon lämplig butik för inhandlande av socklar, lister, foder och en och annan dörr. Få det på plats och vi kan flytta upp från verandan. Fast vi får klara oss utan monterade eluttag och element ett tag men allt är ju framdraget.


Fokus på sovrum

Hemkomna från Island har det blivit det fokus på att få klart sovrummet, även om det råkar hända lite i andra delar av övervåningen också. Innertak och golv är inhandlat och upplyft.



Som synes är är takförpackningarna öppnade. Det som är uppackat sitter nu i sovrummet som är färdigmålat. Lite dörrar, inlagt golv och lister så kan vi flytta upp.



Genom dörrhålet skymtas klädkammaren som bara ska få ett lager färg till innan det är dags för tak, golv och inredning. Eftersom de flesta övriga väggar där uppe har fått sitt ytlager av gips, ett antal även spacklade, har det också varit läge för att skapa ett "arbetsrum" med alla verktyg och maskiner så vi slipper skräpa ner överallt samtidigt.



Island var nog rätt energigivande eftersom vi också hunnit med ett par försommarvarma dagar i skärgården.


Försening p.g.a. aska

Veckan började med lite spackel, målning och inbyggnad ventilationsrör, men se´n skulle vi ha minisemester. Resan till Island var bokad sedan länge och nu var det dags att trotsa askmoln. Vi kom upp till ett grått och mulet Reykjavik på torsdagen för att sedan vakna i fredags med samma väder. Trist, för nu skulle vi på utflykt. Färden gick ut genom dimmolnen på landsbygden. Men när vi kom till Thingvellir började det klarna upp. Islänningarnas gamla tingplats där sprickan i kontinentalsockeln syns som bäst. Fantastiskt vackert och intressant.


Solen kom mer och mer och när vi var vid Gulfoss var molnen nästan borta och solen ordnade regnbåge i vattenkaskaderna



Et besök vid geysrar hanns med...



...innan färden gick tillbaka och vi fick en se en annan mäktig syn, askmolnet. På rätt långt håll och svårt att få på bild, men ändå.



I lördags var det dags för hästar och valar. Först blev vi upphämtade och fick oss en tur på hästryggen.



Efter detta åkte vi till hamnen för att åka ut på en valskådningstur. Lite delfiner och andra mindre valar fick vi se, men de vill inte riktigt vara med på bild.

Trötta efter en lyckad heldag kom vi tillbaka till hotellet för att få reda på att askmolnet ställt till det. Egentligen skulle vi stannat en natt till för att gå upp tidigt idag för att flyga hem, men alla flyg var inställda. Alternativet var att ta en buss kl. 21 igår för att åka 40 mil till Akureyri på norra Island för därifrån flyga till Glasgow för vidare transport hem. OK, äta en god middag, checka ut och börja en lång hemresa. 24 timmar av buss, väntan, flyg, väntan, flyg... var rätt jobbigt men vi fick se delar av Island vi aldrig fått se annars (..så har vi varit i Skottland också...).



Vi hade tänkt måla och fixa lite idag men det blev lite sent hem.
Nu ska det bli skönt att krypa ner i egna sängen.


Abstinens och dubbeljobb

En vecka som präglats av mycket jobb för brödfödan för mig (Håkan) medan det för en annan (Eva) blivit att jobba hemma för två på kvällar och helg. Jag har haft tidiga morgnar och sena kvällar i jobbet  med demoarbete hela helgen som kronan på verket. Eva har satt igång att spackla, slipa, måla, spackla, slipa....tidsödande men ack så hoppingivande, nu har vi snart ett sovrum, för att inte tala om allrum/hall som verkligen börjar likna ett rum.



För bara nå´n vecka se´n såg det ut så här...



Själv har jag  bara hunnit sätta upp lite gips ovanför dörrar och andra liknande småjobb. De bitarna är, för övrigt, också redan målade. Kommande vecka blir det inte så mycket för mig heller, men annat trevligt väntar....Men byggabstinens? Ja!




Berättelsen om hur ett femtiotalshus byter skepnad när den gamla inredda vinden byts ut mot en en riktig övervåning.
I september 2009 planeras själva lyftet men vägen dit är lång. Förhoppningsvis är våra kroppar inte ledbrutna då, utan smärta och vältrimmade.